Sesekali bila balik ke Kelantan, terjumpa makanan manis terasa 'magnet' untuk merasanya.
Buah Tanjung
Juga jering rebus dicicah dengan kelapa parut.Rasa manis -manis pahit serta maung.
Merasai kemanisan serta rasa kelat-kelat air nira(tuak) kelapa.
Jika diseimbangkan dengan MCD dan KFC alamak berbaur rojak Melayu dan Mat saleh, penyakit akan merebak.
ape petang2 cakap pasal makan ni..
ReplyDeleteape2 makan pun jgn melampaui batas.. berpada2..
5 minit pkol 5.. balik dan makan!!
buah tanjung? x penah tgk pun!
ReplyDeletejering rebus ada yg di tumbuk dahulu dgn lesung baru di cicah ngn kelapa parut. tp labih suka makan gitu jer. paling best, "jala mah" mmg peberet
ReplyDeleteDah jadi masam-masam manis ler yaa?
ReplyDeleteAda yang makan sampai pecah dinding bilik sebelah tak? hehehehe
Yang,seraikayu dalam nasi ka'bu,dalam nasi dagang ada sambal nyiur.Nasi ka'bu makan dengan etak,oii siap jilat jari lagi.Jering rebus mak tak bagi makan takut terkapit.
ReplyDeletepucuk putat...hehe :p
ReplyDeleteteringat masa combi kecik2 dulu.selalu panjat pokok putat kat rumah atok..
skrg dah tak nmpk pokok putat lagi.mungkin kat kg2 masih ada kot.bila combi kasi tahu anak2 pasal putat dorang ketawa sbb perkataan 'putat' tu mcm lucu :)
gambar yang kat atas tu gambar apa zeq?
ReplyDeletediana,
ReplyDeletebuah tanjung, manis, serta kuih koci inti kacang
5 biji = RM1 di Kelantan
Echah,
ulam pucuk putat setakat ini boleh ditemui di kedai makan, Gua Musang depan selekoh ke Kesedar INn.
Wan
welcome,
serai kayu rasa yang pahit2 wangi
Meowwwww :D :D
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteTetiba je rindu nak makan jering rebus cicah kelapa parut hu h u hu
pjg umur marzuki..
ReplyDeletegeng MAYA hhee buka YOB punya geng
bukan sokong bawa rebah..
siti,
anys,
meow,
Pucuk sentang dengan sambal nyior! huh! khasiat hanya org Perak yang tahu.
ReplyDelete