Selepas 2jam
Beras 3gantang (9KG) + 2 Kg Kacang
Ditanak jeram pada 5am.sedia untuk dimasuk kawah
5 jam berlalu
Aroma bawang menusuk hidung
dulu-dulu tiada Polistrin
Selesai setelah lebih 8 jam.,hasilnya pekat dan hitammanis
Nota:
kejadian lemas di Sg Kelantan..???
owh...tringin nyer nak makan asyura kalntan neh..balik ari tu org tak buat g...huuu
ReplyDeletelain nampaknya bubur kelantan
ReplyDeleteSaya bukan hanya teringin nak makan bubur asyura versi Kelantan, tapi juga tingin nak pegi sana, tengok cara buat, sambil tolong kacau...
ReplyDeletesambil bual borak gelak-gelak dengan warga kampung...
hmmm... BRO, kelik sana kalu, ajak aaarrrr...
setuju dgn kak azie..bkn stkt tingin nak rasa, tp alangkah baik nya kalau dpt merasai pengalaman bergotong royong bubur ni versi kelantan tu...lain dr yg sblh utara ni...
ReplyDeleteMmg sedap..bubuq sora ni..
ReplyDeleteTeman dah masak dan kacau bersama kat tempat tinggal teman..
sampai la ni masih ada dalam peti ais..makan sikit2 buat pencuci mulut selepas dinner..sbb anak2 tak berapa gemar..
http://mmyazan.blogspot.com/2010/01/bubuq-asyura-hite.html
salam semua,
ReplyDeletesemnagat gotong-royong itu yang mahalnya.
Wah.... meriahnya suasana masa nak buat bubur ni. Teringat masa raya 2 tahun lepas kacau lauk raya.... semua saudara mara ada... syoknya.
ReplyDeleteShe,
ReplyDeletesekalirasa ..power manis pekatkari
Tedit,
lain rasa laian mata lain resepi,byk masa mengcau,dolu2 lagi lain rasa ada pelbagai ubi dan putik pisang.
Azie,
org kampung gelak kuat ker?
Siti
rasa semangat gotong royong
Lana,
makan panas rasa tawar, masuk peti keras berminyak sejuk.
Diana
ala setahun sekali kmpul dan meletihkan badan..bagi anak cucu bertekak sesekali, kena sepupu sepapat, ada positif berbanding bercuti satu keluarga tiap tahun ke luar negeri danpusat peranginan.
mmmm....sedapnya lama tak mkn...kat tempat sy payoh nok dpt...ade juga bubur asyura tp peseng laing....dok sedak mana..dok brahi pung!
ReplyDeleteyup as-salam hayati,
ReplyDeletekekadang tahap tawar manis dan rasa pedas menjadikan minta bebeza kepada lidah..bila dah biasa pedas dan manis, tak sedap merasa yang tawar..
beshnya kacaa syuro...skalo tiap tahun ghumoh ambo pun kacaa syura..tahun ni dok buat sebab emak tok segar....rindunya saat meriah kacau syura
ReplyDeletesalam kenal... sokmo2 dh singgoh, just malu nak tinggal jejak...hihi..
ReplyDeletebila sebut 'sugho', ingat masa kecik2, tempurung nyor, kikis2 sampai berkilat, lapik dgn daun pisang tunggu sugho masok dgn spupu spapat.. sudu sugho plk guna daun nenas, jadikan bentuk sudu.makan ramai2 atas 'geghe'.. alangkah bestnya kalu imbas balik..
as-salam Hairuza..
ReplyDelete..best yang cuba dihidupkan semula, kanak2 sekarang kurang berebut 'Sugho'..banyak pilihan lain..terima kasih singgah
salam ZZ, dah lama rasanya tak alami suasana tu...
ReplyDeleteasyura....sedap, memang tak ley lawan dgn asyura kt tpt lain...
Ros,
ReplyDeletekalau rasa pedas2, lada 'benar banyak campur lada kering, citarasa berbeza juga macam kuih LADU hhee..
masih ada kelompok yang masukkan serbanika ubi..
alamak, sedap nyer. bubur asyura yang di masak dengan bekas(kuali besar) tembaga...akan menghasilkan mengikut warnanya yang keemasan. rasanya sama sahaja bergantung kepada "perkakas@awah". yang penting semangat kerjasama....
ReplyDelete...eelobor,
ReplyDeletetembagakuali nanti keluar kuning emas..mcm telur ada daya penarik..
combi pernah mkn asyura kelate dia taruk daging dan rempah kan.bujang combi first time rasa terus suke :)
ReplyDeleteros >> amboi angkat bakul sendiri nmpk :p
tapi asyura yg mak combi buat pun sedapp yg manis ada yg pedas pun ada tau :D
ermmm dah bertahun mak combi tak buat sbb dia selalu join kat masjid jek.
Tak pernah rasa ni!... teringinlah pula!
ReplyDeletearitu ayah sy ade buat kt masjid.bwk balik ke umah tp sowg pun xgemar.last2 bg ke org..
ReplyDeletetak penah rasa
ReplyDeletetp tekak ain tak leh manis2 sgt
manis sgt ke?
echah,
ReplyDeleteperisa pedas kurang jemu.
Ain.
U generasi baru spt, KFC MCD hee
Idan Kl pun boleh arasa asalkan kacau lama2 pekat hee,
Ain,
biasa orang buat 2 kawah satu kurang manis, satu manis atau pedas dan daging.
Di KL ini cair sangat!, pernah sekali tu depan mata di masjid UPM yang tukang masak itu taruh air panas berjag sebab ramai sangat berbaris! kut! tak cukup!. Biasalah cair tambah cairlah jadinya; balik kena tambah itu ini baru sedap!.
ReplyDeleteMemang tak pernah jumpa sepakat dalam gambar ini! seiras dodollah pulak!