Pages

Friday, January 08, 2010

Bubur Asyura versi Kelantan; Suatu Perjalanan






Selepas 2jam
 Beras 3gantang (9KG) + 2 Kg Kacang
Ditanak jeram pada 5am.



sedia untuk dimasuk kawah



5 jam berlalu



Aroma bawang menusuk hidung




dulu-dulu tiada Polistrin









                                   

Selesai setelah lebih 8 jam.,hasilnya pekat dan hitammanis



Nota:
kejadian lemas di Sg Kelantan..???

23 comments:

  1. owh...tringin nyer nak makan asyura kalntan neh..balik ari tu org tak buat g...huuu

    ReplyDelete
  2. Saya bukan hanya teringin nak makan bubur asyura versi Kelantan, tapi juga tingin nak pegi sana, tengok cara buat, sambil tolong kacau...

    sambil bual borak gelak-gelak dengan warga kampung...

    hmmm... BRO, kelik sana kalu, ajak aaarrrr...

    ReplyDelete
  3. setuju dgn kak azie..bkn stkt tingin nak rasa, tp alangkah baik nya kalau dpt merasai pengalaman bergotong royong bubur ni versi kelantan tu...lain dr yg sblh utara ni...

    ReplyDelete
  4. Mmg sedap..bubuq sora ni..
    Teman dah masak dan kacau bersama kat tempat tinggal teman..
    sampai la ni masih ada dalam peti ais..makan sikit2 buat pencuci mulut selepas dinner..sbb anak2 tak berapa gemar..
    http://mmyazan.blogspot.com/2010/01/bubuq-asyura-hite.html

    ReplyDelete
  5. salam semua,
    semnagat gotong-royong itu yang mahalnya.

    ReplyDelete
  6. Wah.... meriahnya suasana masa nak buat bubur ni. Teringat masa raya 2 tahun lepas kacau lauk raya.... semua saudara mara ada... syoknya.

    ReplyDelete
  7. She,
    sekalirasa ..power manis pekatkari

    Tedit,
    lain rasa laian mata lain resepi,byk masa mengcau,dolu2 lagi lain rasa ada pelbagai ubi dan putik pisang.

    Azie,
    org kampung gelak kuat ker?

    Siti
    rasa semangat gotong royong

    Lana,
    makan panas rasa tawar, masuk peti keras berminyak sejuk.
    Diana
    ala setahun sekali kmpul dan meletihkan badan..bagi anak cucu bertekak sesekali, kena sepupu sepapat, ada positif berbanding bercuti satu keluarga tiap tahun ke luar negeri danpusat peranginan.

    ReplyDelete
  8. mmmm....sedapnya lama tak mkn...kat tempat sy payoh nok dpt...ade juga bubur asyura tp peseng laing....dok sedak mana..dok brahi pung!

    ReplyDelete
  9. yup as-salam hayati,
    kekadang tahap tawar manis dan rasa pedas menjadikan minta bebeza kepada lidah..bila dah biasa pedas dan manis, tak sedap merasa yang tawar..

    ReplyDelete
  10. beshnya kacaa syuro...skalo tiap tahun ghumoh ambo pun kacaa syura..tahun ni dok buat sebab emak tok segar....rindunya saat meriah kacau syura

    ReplyDelete
  11. salam kenal... sokmo2 dh singgoh, just malu nak tinggal jejak...hihi..
    bila sebut 'sugho', ingat masa kecik2, tempurung nyor, kikis2 sampai berkilat, lapik dgn daun pisang tunggu sugho masok dgn spupu spapat.. sudu sugho plk guna daun nenas, jadikan bentuk sudu.makan ramai2 atas 'geghe'.. alangkah bestnya kalu imbas balik..

    ReplyDelete
  12. as-salam Hairuza..
    ..best yang cuba dihidupkan semula, kanak2 sekarang kurang berebut 'Sugho'..banyak pilihan lain..terima kasih singgah

    ReplyDelete
  13. salam ZZ, dah lama rasanya tak alami suasana tu...
    asyura....sedap, memang tak ley lawan dgn asyura kt tpt lain...

    ReplyDelete
  14. Ros,
    kalau rasa pedas2, lada 'benar banyak campur lada kering, citarasa berbeza juga macam kuih LADU hhee..
    masih ada kelompok yang masukkan serbanika ubi..

    ReplyDelete
  15. alamak, sedap nyer. bubur asyura yang di masak dengan bekas(kuali besar) tembaga...akan menghasilkan mengikut warnanya yang keemasan. rasanya sama sahaja bergantung kepada "perkakas@awah". yang penting semangat kerjasama....

    ReplyDelete
  16. ...eelobor,
    tembagakuali nanti keluar kuning emas..mcm telur ada daya penarik..

    ReplyDelete
  17. combi pernah mkn asyura kelate dia taruk daging dan rempah kan.bujang combi first time rasa terus suke :)

    ros >> amboi angkat bakul sendiri nmpk :p

    tapi asyura yg mak combi buat pun sedapp yg manis ada yg pedas pun ada tau :D

    ermmm dah bertahun mak combi tak buat sbb dia selalu join kat masjid jek.

    ReplyDelete
  18. aritu ayah sy ade buat kt masjid.bwk balik ke umah tp sowg pun xgemar.last2 bg ke org..

    ReplyDelete
  19. tak penah rasa

    tp tekak ain tak leh manis2 sgt

    manis sgt ke?

    ReplyDelete
  20. echah,
    perisa pedas kurang jemu.

    Ain.
    U generasi baru spt, KFC MCD hee

    Idan Kl pun boleh arasa asalkan kacau lama2 pekat hee,

    Ain,
    biasa orang buat 2 kawah satu kurang manis, satu manis atau pedas dan daging.

    ReplyDelete
  21. Di KL ini cair sangat!, pernah sekali tu depan mata di masjid UPM yang tukang masak itu taruh air panas berjag sebab ramai sangat berbaris! kut! tak cukup!. Biasalah cair tambah cairlah jadinya; balik kena tambah itu ini baru sedap!.

    Memang tak pernah jumpa sepakat dalam gambar ini! seiras dodollah pulak!

    ReplyDelete